Itt mindenre fény derül Szertartásvezetö - Anyakönyvvezetö

Az Anyakönyvvezető

Ahhoz, hogy két házasulandó fél házassága a magyar jogszabályok szerint elismert legyen, a házasságkötés előtt minimum 30 nappal, maximum 12 hónappal korábban személyesen és együtt kell bejelenteni a házasságkötési szándékot, melyről jegyzőkönyv készül. Továbbá nyilatkozni kell arról, hogy házasságkötésnek törvényes akadálya nincs.

Házasságkötésre lehetőség van bármely anyakönyvi hivatalban, ami hivatali munkaidőn belül illetékmentes.

Amennyiben a hivatalok illetékes jegyzője engedélyezi, lehetőség nyílik arra, hogy az anyakönyvvezető külső helyszínen bonyolítsa le a szertartást, azonban erre is külön szabályok érvényesek.

Adott anyakönyvvezető csak az adott hivatal által engedélyezett helyszínen és időben tarthat szertartást, és ennek már további felmerülő magas költsége van (ez városonként, kerületekként eltérő lehet).

A szertarás beszéde is többnyire korlátozott. Találkozhatunk szép, kellemes szövegekkel azonban igazán személyes szertartásra nincs lehetőség.

 

A Szertartásvezető

A szertartásvezető olyan nem hivatalos személy, aki bármelyik helyszínen, az év összes napján vállalja a jegyespár által elképzelt legszemélyesebb szertartás lebonyolítását.

A szertartásvezetői szolgáltatás szemben az anyakönyvvezetőivel, sokkal kötetlenebb, és személyre szabottabb.

A szertartásvezető a Nagy napot megelőzően többször és személyesen találkozik a párral, mely találkozások során közelebbről megismerheti a párt, így érve el, hogy a kész ceremónia-beszéd a lehető legjobban tükrözze a pár igényeit és stílusát.

Költsége alacsonyabb, mint a hivatal által nyújtott kültéri szertartások ára.

NE feledjétek, hogy a szertartásvezető által celebrált esketés egy szolgáltatás. Ez a szertartás azonban, önmagában nem eredményez hivatalosan házasságot. Ahhoz hogy a házasság törvényesen is elismert lehessen, előtte meg kell jelenni az anyakönyvvezető előtt.